Художнє витинанкарство в контексті підготовки майбутнього художника-педагога - Каленюк, Ольга Миколаївна; Kaleniuk, Olha M. (Львівський національний університет імені Івана Франка, 2015)
У статті проаналізовано художньо-зображальні засоби та принципи композиційної побудови витинанки, що вирізняють пластичну мову у народній і професійній творчості. Визначено характерні ознаки художнього витинанкарства як техніки, використання якої впливає на формування композиційних умінь майбутніх педагогів художнього профілю. Окреслено основні принципи роботи технік художнього витинанкарства, які використовуються в освітній практиці підготовки майбутніх учителів образотворчого мистецтва. Analysis of artistic and expressive meansand principles of composition construction of papercutting were done that distinguish its plastic language in the popular and professional creative work. Characteristic features of art papercutting process was defined as technique that develops composition skills of the student and future artist-teacher. Basic principles of the art in technology of papercutting process are shown, used in practice of the Visual Art Chair of Lesya Ukrainka Eastern European National University.
Artistic papercutting within context of the preparation of the future artist-teacher
Keywords: витинанкарство; художник-педагог; орнаментальна композиція; монокомпозиція; papercutting process; artist-teacher; ornamental composition; monocomposition