Євген Сверстюк і Кость Шишко: долі митців у контексті руху опору 60−80-х років - Назарук, Ірина Василівна; Nazaruk, Iryna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті розкривається суть явища руху опору, що зародився й активно розвивався в 1960–1980-х роках на території України, коли всі сфери життя зазнавали великого впливу комуністичної ідеології. Найбільше цей процес позначився на літераторах. Основну увагу зосереджено на постатях таких волинських шістдесятників, як Євген Сверстюк та Кость Шишко, котрі потрапили під дві хвилі тогочасних репресій проти інтелігенції. Простежено, як вплинула суспільно-політична атмосфера на життєвий шлях митців, а також спільні мотиви у творчому доробку, ідеї та принципи, які вони відстоювали.The article disclose the content of the phenomenon of the resistance movement, which was established and actively developed in Ukraine in 1960–1980-ies, when all domains of life have tempted the immense influence of communist ideology. Above all this process was reflected at the bookmen. The main point in the article is focused on such figures as Evgen Sverstyuk and Kostya Shyshko, who fell under two waves of repression against intellectuals. As well is observed the influence by the socio-political atmosphere the way of their life. The common subject, reasons and images in the works are reviewed on the material of publicism and poetry of Evgen Sverstyuk and Kostya Shyshko, as well as drew attention to the main ideas and principles which they defended.
Yevgen Sverstyuk and Kostya Shyshko: the Stakes of Artists in the Context of Motion of Resistance 60–80th
Keywords: ідеологія; самвидав; рух опору; шістдесятник; дисидент; образ; мотив; ideology; self-publishing; the resistance movement; sixties; dissident; image; motif