Етична компетентність фахівця дошкільної освіти в контексті гуманістичної педагогіки - Мельник, Ірина Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Дослідження змістової сутності етичної компетентності педагога дошкільної освіти дозволяє узагальнити, що передусім це важливий і невід’ємний компонент його фахової компетентності. Водночас акцентуємо: етична компетентність педагога дошкільної освіти соціально зумовлена, тісно пов’язана зі світоглядною позицією суспільства й особистості. Адже педагог – носій і в той же час творець моральних норм і цінностей суспільства, в якому живе і працює. На основі аналізу наявних досліджень ми підсумовуємо, що етична компетентність педагога дошкільної освіти – це передусім комплексна динамічна характеристика, яка включає моральні норми, ціннісні орієнтири, переконання, почуття, вольові якості (витриманість гідність, відповідальність, гуманність, толерантність, тактовність). Вихователь з високим рівнем етичної компетентності завжди емоційно врівноважений, справедливий. оскільки смислом його діяльності є дитина, то повага до неї прийняття і розуміння її особистісного розвитку, постійне прагнення підтримати, допомогти – повинні бути епіцентром гуманістичної позиції вихователя. Ключові слова: етична компетентність вихователя, заклади дошкільної освіти, виховання
Keywords: Педагогіка