Смисловий конфлікт молодості під час війни: довіра, ідентичність та гідність - Вірна, Жанна Петрівна; Марчук, Ростислав Петрович (Громадська організація «Всеукраїнська асамблея докторів наук з державного управління», 2024)
Стаття присвячена бібліографічному дослідженню молодіжного феномену та емпіричному обґрунтуванню вияву смислових конфліктів молодих людей під час війни в Україні. Окреслено специфічну проблемність переходу юнацького віку у зрілість в умовах війни; простір і час юнацького періоду контекстуалізовано у «молодість», а розгляд внутрішніх протиріч у переживанні довіри до себе, до інших і до світу, ідентичності та гідності молодих людей у «смислові конфлікти». Проаналізовано базові теорії періодизації; виокремлено нормативні форми групової поведінки як когорти людей з близьким життєвим досвідом; зазначено, що війна зумовлює специфічну трансформацію мотивів, цінностей, світогляду молодих людей; наголошено, що феномен молодості визначається високим рівнем емоційної пластичності та поведінкової активності. Теоретична експлікація проблеми зосереджена на базових позиціях соціалізації молоді в ознаках: відкриття Я, побудови життєвого плану і входження в різні сфери життя; значення раннього впливу сім’ї на формування норм і цінностей, мікросоціальної довіри, моральної гідності та ідентичності молодої людини; соціальної типології особистості. На основі теоретичного аналізу розроблено програму емпіричного вивчення смислової сфери як психологічного альянсу мікросоціальної довіри, ідентичності та гідності молодих людей та визначення ймовірних конфліктних позицій молодості під час війни. На вибірці студентів (n=162) проведено опитування із використанням адаптованих психодіагностичних методик. За допомогою методів математичної статистики встановлено симптомокомплекс особистісно-поведінкових характеристик молодих людей із вираженої довірою до себе, ціннісно-ідентифікаційними показниками самоподолання, збереження та відкритості змінам та гідною позицією вираженого почуття обов’язку. Узагальнено цю характеристику молодих людей як «гідно-впевнена молодість». Конфліктним аспектом смислової організації можна вважати відсутність довіри до людей та світу та відсутність позитивного зв’язку із показниками особистісної зрілості та ціннісно-ідентифікаційними індикаторами їх морально-духовної позиції. У завершенні зазначено, що молоді українці продемонстрували високий психологічний ресурс гідно вистояти в цій війні.
Keywords: довіра; ідентичність; гідність; смислова сфера; конфлікт; молодість; гідно-впевнена молодість; 159.922.8:316.628.6