Семантико-синтаксичні реченнєві залежності в сучасній українській літературній мові - Масицька, Тетяна Євгенівна (My University, 2017)
Дисертація є першим комплексним дослідженням семантико-синтаксичних залежностей у сучасному українському мовознавстві. Із позицій функційно-категорійної граматики обґрунтовано теоретичні засади вивчення синтаксичних залежностей. Цілісно проаналізовано семантико-синтаксичні залежності в реченні як основній синтаксичній одиниці. На основі класів предикатів визначено предикатно зумовлені субстанційні семантико-синтаксичні залежності в базових простих елементарних реченнях. З’ясовано вихідні предикатні семантико-синтаксичні залежності у складнопідрядних конструкціях із детермінантними підрядними частинами та систематизовано прислівні семантико-синтаксичні залежності у складнопідрядних реченнях із прислівними підрядними частинами. Схарактеризовано похідні предикатні семантико-синтаксичні залежності у простих семантично неелементарних реченнях, що сформовані внаслідок згортання детермінантної підрядної частини складнопідрядного речення. Простежено особливості семантико-синтаксичних взаємозалежностей у складносурядних конструкціях із семантичними й асемантичними сполучниками.
Keywords: семантико-синтаксичні відношення; синтаксичні зв’язки; синтаксична залежність; семантико-синтаксична залежність; вихідна предикатна семантико-синтаксична залежність; похідна предикатна семантико-синтаксична залежність; прислівна семантико-синтаксична залежність; семантико-синтаксична взаємозалежність; 811.161.2'367.5