Механизмы формирования сезонных вариаций содержания 137 Cs в организме пресноводных рыб - Беляев, В. В.; Волкова, Е. Н.; Трапезников, А. В.; Трапезникова, В. Н.; Бєляєв, В. В.; Волкова, О. М.; Трапезников, О. В.; Трапезникова, В. М.; Belyaev, V. V.; Volkova, E. N.; Trapeznikov, A. V.; Trapeznikova, V. N. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Актуальность работы обусловлена тем, что до настоящего времени не определено, в какой период года удельная активность 137Cs в рыбах достигает наибольших величин. Методами математического моделирования проанализированы механизмы формирования сезонных колебаний содержания 137Cs в организме пресноводных рыб. Показано, что содержание 137Cs может достигать максимальных величин в любой период года. Период максимального содержания 137Cs в рыбах разных видов зависит от интенсивности питания рыб и содержания 137Cs в кормовых объектах. Актуальність роботи зумовлена тим, що на сьогодні не визначений період року, в який питома активність 137Cs у рибах досягає максимальних значень. Методами математичного моделювання проаналізовано механізми формування сезонних варіацій вмісту 137Cs в організмі прісноводних риб. Показано, що вміст 137Cs може досягати максимальних величин у будь-який період року. Період максимального вмісту 137Cs у рибах різних видів залежіть від інтенсивності їхнього живлення та вмісту 137Cs у кормових об’єктах. Relevance of the work due to the fact that up to now period of year, when specific activity of 137Cs in fish reaches its maximum is not defined. Using methods of mathematical modeling formation mechanisms of seasonal variations of 137Cs in the organism of freshwater fish was analysed. It is shown that the concentration of 137Cs can reach maximum values at any time during the year. The period of maximum of 137Cs content in fish of different species depends on the intensity of fish nutrition and 137Cs content in food objects.
Механізми формування сезонних варіацій вмісту 137Cs в організмі прісноводних риб
The Mechanisms of Formation of the Seasonal Variations of 137Cs Content in the Organisms of Freshwater Fish
Работа выполнена в отделе пресноводной радиоэкологии ИГ НАН Украины
Keywords: рыбы; пресноводные водоемы; 137Cs; моделирование; риби; прісноводні водойми; моделювання; fishes; freshwater reservoirs; modeling