Демократія та права людини - Ленгер, Яна Іванівна (My University, 2023)
Стаття присвячена питанню демократії в сучасних державах та її співвідношенню з основними правами людини. Встановлено, що демократія є тим середовищем, яке поважає права людини та основні свободи, і в якому здійснюється вільне волевиявлення людей. В свою чергу, права людини є універсальними і стосуються кожного. Вони встановлюють, що всі люди, незалежно від країни, культури та контексту, народжуються вільними та рівними у своїй гідності та правах. Наголошується, що права людини, демократія і верховенство права повинні бути ключовими елементами існування держави та її політики. Проте в сучасному світі все ще досі є ситуації, коли незважаючи на демократію глобально порушуються права людини. Констатовано, що демократія як форма режиму є універсальним орієнтиром захисту прав людини. Вона забезпечує середовище для захисту та ефективної реалізації прав людини. Проте, сьогодні, після періоду посилення демократизації в усьому світі, багато демократій, схоже, відступають. Деякі уряди, послаблюють незалежний контроль за своєю владою, душать критику, демонтують демократичний нагляд і забезпечують своє довгострокове правління, що негативно впливає на права людей. Визначено фактори, що складають ризики на шляху до становлення демократії, реалізації прав людини та їх синергії. Зроблено висновки, які посприяють просуванні демократії, заснованої на правах людини.
Keywords: демократія; права людини; державна влада; держава; захист прав і свобод; конституція; 342.7