Психологічні особливості прояву стресових реакцій у молоді під час війни - Виногродський, Богдан Валерійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У вступі обґрунтована актуальність теми дослідження, завдання та методи дослідженняпсихологічних особливостей прояву стресових реакцій у молоді під час війни. У першому розділі кваліфікаційної роботи описано численні дослідження, проведені вітчизняними та зарубіжними науковцями в галузі феноменології стресових реакцій особистості під час екстремальних ситуацій та під час війни. Проаналізовано історичний аспект вивчення реакції на стресову ситуацію, - гіперзбудження, інтрузій, посттравматичних стресових розладів та їх різновидів. Наголошується на важливості дослідження даної проблеми в сучасних умовах воєнних дій і підготовки підростаючого покоління до життя в екстремальних умовах. Визначено основні психодіагностичні підходи до вимірювання показників стресу та стресових реакцій у молоді під час війни. У другому розділі розглядаються питання емпіричного дослідження стресових реакцій у молоді під час війни. Зазначено основні принципи підбору психодіагностичних методик, які в достатній мірі можуть діагностувати основні стресові реакції на психотравмівні події, повязані з війною. Описано організацію та процедуру емпіричного дослідження а також аналіз та інтерпретація отриманих результатів. За отриманими результатами емпіричного дослідження було визначено, що з метою корекції наявних проявів стресових реакцій постає необхідність розробки програми корекійно-розвивального впливу на психологічні особливості ПТСР у молоді під час війни. У третьому розділі викладена розробка програми та рекомендації для психологів з метою оптимізації умов сприятливого корекційно-розвивального середовища для молоді з різними формами реакції на стресову ситуацію під час війни. Метою програми психокорекційного впливу на прояви посттравматичного стресового розладу у молоді під час війни було цілеспрямоване подолання посттравматичних порушень шляхом актуалізації структурних компонентів. Зазначено, що своєчасне надання кваліфікованої первинної психологічної допомоги у надзвичайних ситуаціях є профілактикою виникнення посттравматичних розладів. У рекомендаціях до корекційної програми наголошується на те, що психологу необхідно пам’ятати про важливі моменти в професійній діяльності, пов’язані з тим, що для допомоги людині з посттравматичними стресовими розладами потрібно знати основні методи надання психологічної допомоги, вміти вибрати, комбінувати та застосовувати найефективніші підходи, прийоми та техніки.
Keywords: стрес; резильєнтність; гострі стресові реакції; дистрес; інтрузії; посттравматичні стресові розлади; стресостійкість