Педагогічна психологія - Вічалковська, Наталія Калинівна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Курс педагогічної психології займає чільне місце в системі підготовки шкільних психологів та вчителів. Основна мета курсу – розкриття психологічних закономірностей та механізмів навчально-виховного процесу. Структура і зміст курсу спрямовані на озброєння студентів знаннями про закономірності процесу навчання і виховання, вміннями самостійно визначати потенційні можливості особистості, діяльності; формування у студентів цілісних уявлень про структуру педагогічної діяльності, стилі педагогічного спілкування, механізми навчання, виховання, учіння; виявлення особливостей традиційних та новітніх технологій навчання, виховання та розвитку, шляхів самоусвідомлення та самовдосконалення педагога. Програма дисципліни складається з чотирьох змістових модулів: 1. Загальні засади педагогічної психології. 2. Психологія навчання. 3. Психологія виховання. 4. Психологія педагогічної діяльності і особистості вчителя. Методичні рекомендації до самостійної роботи студентів з курсу «Педагогічна психологія» призначені для студентів денної та заочної форм навчання. Методичні рекомендації містять пояснювальну записку, організацію та форми самостійної роботи студентів, рекомендації до самостійної роботи, вказівки до виконання контрольної роботи, теми контрольних робіт, питання до самоконтролю, критерії оцінювання знань студентів та список літератури.
Keywords: навчання; виховання; діяльність вчителя