Вдосконалення схеми просторового планування міста Луцьк на основі перцепційного сприйняття його мешканців - Нікон, Ольга Євгеніївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі досліджено теоретичні основи просторового планування, районування міста та перцепційного сприйняття міського середовища, включаючи вернакулярні райони та урбаністичні концепції. Проведено емпіричний аналіз перцепційного сприйняття міського простору Луцька його мешканцями на основі трьох опитувань (30 респондентів), що дозволило виділити вернакулярні райони міста з оцінками безпеки, комфорту та запитами на розвиток. У роботі визначено можливості застосування отриманих результатів у практиці міського управління. Зокрема, показано, як мапа вернакулярних районів може доповнювати наявні системи комунікації міської ради (зокрема сервіс 15-80), підсилювати інструменти участі, служити індикатором комфорту та потреб різних частин міста. Запропоновано підходи до інтеграції вернакулярної мапи в геопортал міста та офіційний сайт Луцької міської ради, що відкриває можливість перетворення перцепційних даних на практичний аналітичний ресурс для прийняття рішень у сфері благоустрою, просторового розвитку та міської політики.
Keywords: перцепція; схема просторового планування міста; вернакулярні райони; ментальні мапи; комунікація з владою; урбаністика; Луцьк