Драматичні мініатюри у творчості Авеніра Коломийця - Козачук, Н. В.; Kozachuk, N. V. (Волинськиий національний університет імені Лесі Українки, 2012)
У статті розглянуто дві драматичні мініатюри «Суд над Дон Жуаном» та «Єретик» письменника Авеніра Коломийця, який останні роки життя провів в Австрії. Якщо перший твір присвячено одному з вічних образів світової літератури й він має виразні ознаки антифеміністичної комедії, то драма «Єретик» розкриває проблему морального вибору, перед яким опиняється винахідник. На думку дослідниці, лаконізм творів дає змогу зосередити увагу читача на найважливіших проблемах суспільства першої третини ХХ ст. An article consider two dramatic miniatures «Don Juan’s Trial» and «Heretic», written by typical, but little known in Ukraine writer Avenir Kolomyets, who spent last years of his life in Australia. The first work is dedicated to one of the eternal images in world’s literature and has significant signs of anti-feminism comedy, than drama «Heretic» opens up the problem of moral choice, which the inventor has to face. In the researcher opinion, laconism in works let readers to focus on major problems of society in the beginning of 20th century.
Dramatic Miniatures in the Works of Avenir Kolomyets
Keywords: сценічна мініатюра; монтаж уривків; Дон Жуан; Авенір Коломиєць; війна; фемінізм; stage miniature; arrangement of passages; Don Juan; Avenir Kolomyets; war; feminism