Глобальні моделі управління бізнесом та їх модифікація у сучасних умовах - Шайнога, Артем Романович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Розглянуто теоретичні основи дослідження сучасних глобальних моделей управління бізнесом, їхньої адаптації та вдосконалення в умовах України. У роботі проаналізовано теоретичні основи моделей глобального управління бізнесом: їх сутність, форми та еволюція. Проаналізовано особливості світового досвіду, яким керуються глобальні моделі управління бізнесом, а також особливості їх трансформацій в сучасних умовах. Прикладне значення полягає у розробці рекомендацій для вітчизняного бізнесу щодо адаптації глобальних моделей управління бізнесом для підвищення його конкурентоспроможності на міжнародних ринках. Теоретичне значення полягає у розвитку теоретико-методологічних засад дослідження глобальних моделей управління бізнесом та узагальненні світового досвіду і кращих практик. Результати дослідження можуть бути використані менеджерами та комерційними консультантами з міжнародного бізнесу для підвищення ефективності управління на глобальному рівні. Наведені рекомендації допоможуть адаптувати моделі ведення бізнесу до специфіки національного ринку, що забезпечить його сталий розвиток та конкурентоспроможність.
Keywords: моделі глобального управління бізнесом; міжнародний бізнес; адаптація; конкуренція; Україна