Волинські письменники у колі дитячого читання : хрестоматія для 5–6 класів - Мацюк, Зоряна (Вежа-Друк, 2025)
У системі професійної підготовки вчителя української літератури важливе місце належить курсу «Література рідного краю», мета якого – ознайомити учнів з ідейно-естетичним багатством художніх творів літераторів Волинського краю. Опановуючи українську літературу, учням важливо ознайомитися із основними жанрами творів волинських письменників; самостійно аналізувати їх, інтерпретувати та використовувати художні твори у практиці шкільного навчання і виховання, на уроках і в позакласній роботі. У хрестоматії подано: життєвий і творчий шлях найвідоміших письменників Волині, зокрема дитячих; поетична спадщина від корифеїв до наймолодшого покоління з акцентом на регіональні памʼятки; легенди та перекази про заснування міста Луцьк і замку Любарта тощо. Оскільки література рідного краю передбачена календарно-тематичним плануванням у кожному класі, тому для педагогів рекомендоване видання є вкрай потрібним. Знання літератури рідного краю, розуміння виховного і пізнавального значення творів – основне завдання вчителя. Адже за допомогою художнього слова розширюємо світогляд дітей, розвиваємо їхню ерудицію, естетичні смаки, фантазію, творчі здібності, читацькі інтереси.
Для вчителів української мови і літератури, учнів, літераторів і поціновувачів українського слова.
Keywords: хрестоматія; здобувачі освіти; волинські письменники; 821(477.82)-93(076.6)