Метафора й метонімія в українській астрономічній термінології першої третини ХХ століття - Богуш, Оксана; Bohuch, Oksana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті розглянуто метафору й метонімію як cпособи лексико-семантичного словотворення української астрономічної термінології першої третини ХХ ст. Проаналізовано загальновживану лексику, що є джерелом метафоризації й метонімізації, а також базою розвитку української астрономічної терміносистеми, витоком її формування. Описано однослівні терміни, терміни-словосполучення, терміни-власні назви, які внаслідок метафоризації отримали спеціальні значення в досліджуваній термінології і серед яких переважає метафоричне найменування за зовнішньою подібністю порівнюваних об’єктів. Визначено продуктивні моделі метонімії, установлено, що метонімічне зіставлення предметів відбувається за ознакою суміжності, тобто належності їх до одного кола явищ, до понять одного порядку, пов’язаних часовими, просторовими, причинно-наслідковими та іншими відношеннями. Творення нових значень слів, що номінують астрономічні поняття, шляхом метонімії менш поширене порівняно з метафоризацією, однак вивчення механізмів вторинної номінації є актуальним для систематизації, стандартизації та уніфікації української астрономічної терміносистеми, а також необхідне для подальшої розбудови української термінології. The article was considered the metaphor and metonymy as methods of lexical-semantic phrases Ukrainian astronomical terminology, the first third of the twentieth century. There was analyzed general vocabulary that is a source of metaphorization and metonymisation and also a base of the Ukrainian astronomical terminology system, the source of its formation. Were described the one-word terms, phrases terms, terms of proper names, which owing to metaphorization got special significance in the research of terminology and which is dominated metaphorical name by the external similarity of the compared objects. Are determined productive model of metonymy, it was established that metonymically comparison of items comes on the basis of contiguity, namely how do they belong to the same range of phenomena, to concepts of the same order, which are related temporal, spatial, cause-effect and other relations. Creating the new meanings of words that is nominated astronomical concepts, by means of metonymy less common compared with metaphor, however the study of mechanisms of secondary category is relevant for systematization, standardization and unification of the Ukrainian astronomical terminological and need for further development of Ukrainian terminology.
Metaphor and Metonymy in the Ukrainian Astronomical Terminology of the First third of the XX Century
Keywords: українська астрономічна термінологія; вторинна номінація; метафора; метонімія; загальновживана лексика; Ukrainian astronomical terminology; secondary nomination; metaphor; metonymy; common vocabulary