Вплив професійного самовизначення на зміст ціннісних орієнтацій студентів педагогічного інституту - Бабій, М. Ф.; Приймачук, Р. В.; Babii, M. F.; Pryimachuk, R. V. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
Професійне самовизначення являє собою вибіркове ставлення до світу професій в цілому та до конкретної вибраної професії. Його ядром є свідомий вибір спеціальності з урахуванням власних особливостей та можливостей, вимог професійної діяльності й соціально-економічних умов. Під час стратегічного вибору життєвих (професійних, освітніх) альтернатив особистість опирається на систему сформованих у неї ціннісних орієнтацій. Їхній зміст може бути різний і змінюватися залежно від життєвих пріоритетів. Professional self-determination is a selective approach to the world of professions in general and to the particular profession. Its kernel is the conscious choice of specialty, taking into account its own characteristics and capabilities, requirements of professional activities and socio-economic conditions. In a situation of strategic choices in vital (professional, educational) alternatives a person relies on the formed system of his values. Their contents may be different and vary depending on life priorities.
Professional Self-Determination Effect on the Content of Students Values in Pedagogical Institute
Keywords: професія; професійне самовизначення; ціннісні орієнтації; інструментальні та термінальні переконання; цілепокладання; profession; professional self-determination; values; instrumental and terminal believes; goal-setting