Фізична реабілітація жінок із надмірною вагою - Ногас, Анжела; Григус, Ігор; Смольська, Людмила; Андреєва, Ольга; Подоляка, Петро; Nogas, Anzhela; Hryhus, Ihor; Smolska, Lyudmyla; Podoliaka, Petro; Andreieva, Olga (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
У статті проаналізовано проблему надмірної ваги та ожиріння. Мета роботи передбачає всебічно роз-крити проблему ожиріння та обґрунтувати основні підходи до застосування засобів фізичної реабілітації для жінок із надмірною вагою. У процесі роботи застосовували такі методи дослідження, як аналіз й узагаль-нення даних науково-методичної та спеціальної літератури, аналіз зібраних наукових матеріалів, метод аналі-зу медичної документації. У ході дослідження встановлено, що у ХХI ст. надлишкова маса тіла стала однією з найбільш серйозних проблем охорони здоров’я у всьому світі. Проблема ожиріння полягає в тому, що кількість осіб, які мають надлишкову вагу, прогресивно збільшується. Згідно з прогнозами ВООЗ, через 10–15 років майже в усіх європейських країнах зросте кількість людей із зайвою вагою до 35–40 %. Саме тому проблема надмірної ваги є актуальною та потребує вивчення. Ожиріння ‒ це хронічне захворювання, яке характеризується надмірним умістом жиру в організмі й уключає гетерогенну групу близьких патологічних станів. Основними його причинами можуть бути генетичні, гормональні, нервові, психологічні, метаболічні, соціально-економічні фактори. Для успішного лікування, а особливо для відновлення хворих на ожиріння, є правильний режим рухової активності. Для подолання цього захворювання найбільш ефективними засобами фізичної реабілітації є ранкова й лікувальна гімнастика, масаж, фізіотерапія, дієтотерапія та психотерапія. Лікувальна фізична культура є одним із найважливіших елементів комплексної реабілітації жінок з ожирінням і надлишковою вагою, основними завданнями якої є підвищення енерговитрат, окисно-відновлювальних й обмінних процесів; зменшення надмірної маси тіла та зміцнення м’язів тулуба; покращення функції серцево-судинної, дихальної, травної й інших систем; відновлення адаптації організму до фізичних навантажень; нормалізація та покращення рухової сфери. Також під час лікування ожиріння важливе значення матиме психологічне налаштування хворих, адже в огрядних людей часто знижена самооцінка, вони невпевнено почувають себе в соціумі. Тому реабілітація таких людей обо-в’язково поєднуватиметься з психотерапією.The article deals with the problem of overweight and obesity. The purpose of the work is to comprehensively reveal the problem of obesity and to substantiate the principal approaches to the use of physical rehabilitation facilities for women who are overweight. In the course of work, such research methods as analysis and consolidation of data of scientific and methodological and special literature, analysis of collected scientific materials, method of analysis of medical documentation were applied. The study discovered that in the twenty-first century overweight became one of the most serious health problems all over the world. The problem of obesity is that the number of people who are overweight is progressively increasing. According to WHO forecasts, in 10–15 years, in almost all European countries, the number of overweight people will increase up to 35–40 %. That is why the problem of overweight is urgent and needs to be studied. Obesity is a chronic disease which is characterized by excessive fat content in the body and includes a heterogeneous group of close pathological conditions. Its main causes could be: genetic, hormonal, nervous, psychological, metabolic, socio-economic factors. For successful treatment, and especially for the recovery of overweight patients, there is a proper regime of motor activity. To overcome this disease, the most effective means of physical rehabilitation are morning exercises and movement therapy, massage, physiotherapy, diet therapy and psychotherapy. Therapeutic physical education is one of the most important elements of the complex rehabilitation of obese and overweight women, whose main objectives are the increase of energy consumption, oxidation-reduction and metabolic processes; decrease of excess body weight and strengthening the muscles of the body; improvement of the function of the cardiovascular, respiratory, digestive and other systems; restoration of the adaptation of organism to physical activity; normalization and improvement of the motor system. Also, in the treatment of obesity, it will be important to have a mental approach for the patients, since self-esteem is often lowered in obese people, they are not confident in society. Therefore, the rehabilitation of such people will necessarily be combined with psychotherapy
Physical Rehabilitation of Overweight Women
Keywords: надмірна вага; фізіотерапія; ожиріння; фізична реабілітація; ЛФК; масаж; психотерапія; overweight; obesity; physical rehabilitation; exercise therapy; massage; physiotherapy; psychotherapy