Кордони Галицько-Волинської держави на початку XIV ст. (за «Книгою знань про всі королівства» - Паршин, Ілля Леонтійович; Parshyn, Ilya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті проаналізовано свідчення кастильської пам’ятки XIV ст. («El libro del conocimiento de todos los reinos») про кордони держави Романовичів. Установлено, що відомості невідомого автора (чи невідомих авторів) цього середньовічного тексту достовірні. Це підтверджується іншими доступними історичними матеріалами. Зокрема, до Галицько-Волинської держави входили такі землі, як Львівська, Володимирська, Турово-Пінська. Можливо, на певному етапі до них додані Київські й Сіверські володіння. У дослідженні вказано, що, замість Сівера, у давньому іспанському джерелі міг бути згаданий буковинський Серет.The article analyzes the evidence of the Castile source of the XIV century («El libro del conocimiento de todos los reinos») about the borders of the Romanovych’s state. It is established that the information of an unknown author (or unknown authors) of the medieval text is authentic. This is confirmed by using the other available historical materials. In particular, Halych-Volhynian principality included lands Lviv, Volodymyr, Turiv and Pinsk. Perhaps, at some point Kyiv and Siver were added to the Romanovych’s possession. The study indicates that «Siver» in old Spanish historical source can be specified as Seret in Bukovyna.
The Borders of Halych-Volhynian State at the beginning of the XIV century (based on «The Book of Knowledge of All the Kingdoms»
Keywords: «Книга знань про всі королівства»; Галицько-Волинська держава; Львів; Володимир; Київ; Серет; династія Романовичів; «The Book of Knowledge of All the Kingdoms»; Halych-Volhynian state; Lviv; Volodymyr; Kyiv; Seret; Romanovych’s dynasty