Формування поселенської структури міста Дубна в VIII-Х ст. - Пшеничний, Юрій; Pshenychnyi, Yurii (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Появі міст у слов’яно-руський час передував період доміського розвитку. У цей час складалася господарська база населення, визначалися територіальні межі майбутнього міста, відбувалися важливі зміни форм суспільних відносин. Тому з’ясування передумов соціально-територіального формування міста є важливим етапом для дослідження власне самого періоду його існування. На прикладі розгляду поселенської структури м. Дубна в означений період можна простежити еволюційні зміни, які обумовили формування його територіальної основи, визначити чинники, що сприяли цьому процесові.

The appearance of the cities in Slavo-Ruthenian time was preceded by the period of pre-urban development. This time was characterized by the formation of the economic basis of population, and the vital changes in the forms of social relations. Therefore it is crucially important to determine the conditions of the social and territorial formation of the city in terms of its actual period of existence. Taking the settlement structure of the Dubno town as an example, one can track the changes that led to the formation of its territorial basis, and to identify the factors, which contributed to this process.
The Territorial Formation of the Dubno in VIII–X s.
Keywords: поселення; територіальна община; райковецька культура; поселенська структура; Волиця; мис Повчанського плато; городище; settlement; territorial community; raykovets culture; settlement structure; Volytsya; Povchanske’s plateau cape; hill fort