Чинники актуалізації складних слів у сучасному українському медіа-дискурсі - Мислива-Бунько, Іванна Ярославівна; Myslyva-Bunko, Ivanna Ya. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2011)
У статті розглянуто основні чинники впливу на кількісне зростання складних слів (композитів, юкстапозитів, абревіатур) у мові сучасних газет. Серед екстралінгвальних факторів виділено соціаль-но- економічні зміни, тенденція до глобалізації, комунікативна потреба тощо. До інтралінгвальних належать тенденції до економії мовних сил, до ускладнення, до регулярності, до аналогії. Наголошу-ється на взаємодії цих факторів.

The article examines the main factors of influence on the quantitative growth of compound words (composites, acronyms) in the modern newspapers. Am ong the extralingual factors socio-economic changes are highlighted, the tendency towards globalization, intensification of communicative needs, etc. To intralingual factors belong tendency to minimize language efforts, tenden cy to complication, regularity, analogy. Emphasis on the interaction of these factors is maid.
Keywords: мова газети; складне слово; екстралінгвальний чинник; інтралінгвальний чинник; композит; юкстапозит; абревіатура; language newspaper; compound words; extralingu al factor; intralingual factor; composite; yukstapozyt; acronym