Етимологія та семантика топонімів Судче і Войнувка - Борейко, Юрій Григорович (Вежа-Друк, 2024)
У статті під кутом зору історичної топоніміки досліджується етимологія і семантика топоніма Судче Камінь-Каширського району Волинської області та походження пов’язаної з ним назви Войнувка. На думку автора, назва Судче походить від застарілого слова сутич, що використовувалося у значенні стик, зіткнення, перехрестя, роздоріжжя. Заміна звуку [т] на [д] у назві Судче пояснюється фонетичним явищем в українській мові, коли глухий [т] перед шиплячим дзвінким звуком [ч] може одзвінчуватися, що призводить до його заміни на звук [д]. За авторською версією, топонім Войнувка дістав назву від прізвища литовського роду Войнів, представник якого урядник Великого князівства Литовського Владислав Война, у другій половині XVII ст. володів маєтком або земльним наділом чи іншими угіддями у с. Судче Пінського повіту.
Keywords: етимологія; семантика; топонім; Судче; Войнувка