Корекційно-реабілітаційна практика - Коць, Михайло Онисимович (My University, 2024)
У методичних рекомендаціях представлений зміст основних завдань для засвоєння освітнього компонента «Корекційно-реабілітаційна практика» для здобувачів освіти ОКР «Бакалавр» факультету психології. Освітній компонент є нормативним курсом циклу професійної та практичної підготовки фахівця, одним із тих, які зорієнтовані на психологічну діагностику та корекцію. Він покликаний апробувати отримані теоретичні знання на практиці. Пререквізити: загальна психологія, психодіагностика, вікова психологія, педагогіка, педагогічна психологія, пропедевтична практика, педагогічна (виробнича) практика. Постреквізити: превентивна практика, асистентська-науково-педагогічна практика. Предмет вивчення – особистість клієнта, корекція, реабілітація. Мета і завдання (ОК) Метою корекційно-реабілітаційної практики є: поглиблення теоретичних знань, які здобувачі освіти отримали протягом навчанні в університеті; формування у здобувачів освіти вмінь та навичок розробки та впровадження психокорекційної роботи, оволодіння методами та формами її проведення; здобувачів освіти з основними формами та напрямками роботи психолога; спостереження та участь за проведенням консультативної, психокорекційної та просвітницької роботи психолога. Основними завданнями є: - опрацювання наукової та методичної психологічної літератури з питань теорії і практики корекційно-реабілітаційної діяльності; - ознайомлення здобувачів освіти з базовою установою, визначеною для проходження практики; - ознайомлення здобувачів освіти з основними формами корекційної роботи психолога; - вивчення робочого графіка психолога; - складання здобувачами освіти орієнтовного плану роботи та його узгодження з керівником практики і психологом установи; - спостереження за проведенням консультативної роботи психологом; - спостереження за веденням консультацій психологом; - допомога в оформленні протоколу консультативної бесіди; - спостереження за поведінкою психолога та клієнта під час проведення консультації; - заповнення щоденника спостережень після консультації; - спостереження за проведенням психокорекційної роботи психолога, складання плану корекційної роботи; - проведення індивідуальних та групових консультацій під керівництвом психолога; - участь у роботі тренінгової групи (можливість розігрування певної ролі за завданням психолога).
Keywords: корекційно-реабілітаційна практика; методичні рекомендації