Особливості клінічних та цитологічних показників крові в дітей з різним терміном недоношеності - Сподинюк, Лілія Вікторівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Мета роботи полягала у встановленні особливостей клінічних та цитологічних показників крові у недоношених дітей різного гестаційного віку. У ході роботи було проведено загально-клінічний та цитоморфологічний аналіз крові. Дослідження проведене для 30 недоношених дітей, розподілених на три групи по 10 новонароджених за терміном гестації: 22-27 тижнів, 28-31 тиждень, 32-36 тижнів. У ході роботи проаналізовано гематологічні показники загального аналізу, а також досліджено цитологічні особливості клітин крові недоношених дітей різного терміну гестації, обчислювалась лейкоцитарна формула крові. Виявлено, що показники крові, а також наявність незрілих клітин крові тісно повʼязані з гестаційним терміном. Різний термін гестації має свої особливості. Найнижчі показники гемоглобіну найчастіше спостерігаються у дітей 22-27 тижня народження. При цитологічному дослідженні крові, були виявленні морфологічно незрілі клітини, нормобласти ацидофільні, поліхроматофільні, базофільні, молоді форми лейкрцитів мієлоцити, промієлоцити. Це повязане з незрілим гемопоезом недоношених дітей. Незрілі клітини можуть бути важливими для прогнозування ризику ускладнення.
Keywords: недоношені діти; гематологічні показники; цитологічний аналіз; гестаційний вік; еритропоез; анізоцитоз; клітини крові