Морфологічні особливості волинсько-поліської говірки в романі Володимира Лиса «Століття Якова» - Яворський, Андрій Юрійович; Yavorskij, A. Yu. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки., 2013)
У тексті роману Володимира Лиса «Століття Якова» проаналізовано морфологічні особливості волинсько-поліської говірки. Простежено специфіку формотворення іменників, прикметників, дієслів, відмінності у структурі та відмінюванні числівників і займенників, а також в оформленні прислівників і службових слів. З’ясовано специфіку використання письменником елементів волинсько-поліської говірки та функції діалектизмів у художній мові роману. Установлено, що діалектне мовлення в романі створює ефект суб’єктивної оповіді- сповіді. Morphological peculiarities of Volynian-Polissyan patoisin the text of Volodymyr Lys’s novel “Jacob’s Century” are analyzed. The specificity of formation of nouns, adjectives and verbs, differences in the structure and declension of numerals and pronouns, as well as in formation of adverbs and functional words is being traced. The specificity of use of the Volynian- Polissyan patois elements by the author and the function of the dialectal words in the novel’s artistic language are indicated. It is ascertained that the dialectal speech in the novel creates the effect of a subjective narration-confession.
Morphological Peculiarities of Volynian-Polissyan Patois in Volodymyr Lys’s Novel “Jacob’s Century”
Keywords: діалект; волинсько-поліська говірка; діалектизм; словозміна; закінчення; архаїзм; інновація; граматична аналогія; dialect; Volynian-Polissyan patois; dialecticism; word change; inflexion; archaism; innovation; grammatical analogy