Туристична інфраструктура прикордонних з Білоруссю об’єднаних територіальних громад Волинської області - Чир, Надія Вікторівна; Качаровський, Роман Євгенович; Антипюк, Олена Володимирівна; Chyr, Nadiia V.; Kacharovskyi, Roman Ye.; Antypiuk, Olena V. (My University, 2019)
Одним з флагманів по здійсненню децентралізації та утворенню об’єднаних територіальних громад (ОТГ) в державі є Волинська область. Прикордонне її розташування сприяє можливості запозичення позитивного досвіду для місцевого самоврядування, зумовлює розвиток міжрегіонального та транскордонного співробітництва з регіонами сусідніх країн. Важливу роль у даному аспекті відіграє транскордонне об’єднання Єврорегіон «Буг», утворене 29.09.1995 р., в статутних документах якого істотна роль приділяється розвитку тризму на прикордонних територіях. Станом на 01.01.2019 р. у межах Волинської області створено і функціонує 50 ОТГ: 34 сільських, 13 селищних, 3 міських [1]. На прикордонні з Білоруссю у 2016-2017 рр. утворено 4 ОТГ (табл. 1). Важливим чинником функціонування і забезпечення перспективного розвитку галузі туризму в прикордонних з Білоруссю ОТГ відіграє туристична інфраструктура території. Її формують заклади розміщення, харчування, дозвілля і побутового обслуговування, заклади звʼязку, інформаційного забезпечення, транспортна інфраструктура (табл. 2). Саме перспективи подальшої модернізації цих об’єктів є визначальними у стабільному функціонуванні індустрії туризму зазначеного регіону.
Keywords: туристична інфраструктура; Волинська область; інтеграційні процеси; прикордонні території; прикордонне співробітництво; туристичні обєкти; Білорусія