Концептуальний простір референтів метафор КРИЗИ (на матеріалі англомовного газетного дискурсу) - Сальтевська, М. Ю.; Saltevska, M. Y. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2011)
У статті встановлюється концептуальний простір референтів метафор КРИЗИ, актуалізованих у сучасному англомовному газетному дискурсі. Ключовими доменами є ПОЛІТИКА (парцели ВНУТРІШНЯ і ЗОВНІШНЯ ПОЛІТИКА), ЕКОНОМІКА та ФІНАНСИ (парцели ВИРОБНИЦТВО, ТОРГІВЛЯ, БАНКИ, ФІСКАЛЬНІ ОРГАНИ тощо). Парцели містять референтні концепти УРЯД і НАСЕЛЕННЯ, ТОРГОВЦІ та СПОЖИВАЧІ, РОБОТОДАВЦІ й ПРАЦІВНИКИ тощо, відносини між якими й визначає поняттєвий зміст потенційних референтів метафор КРИЗИ. The article discovers the conceptual space of referents of the CRISIS metaphors, actualised in the contemporary English newspaper discourse. The key domains include POLICY (parcels DOMESTIC POLICY and FOREIGN POLICY) and ECONOMY and FINANCE (parcels PRODUCTION, TRADE, BANKS, FISCAL ORGANS etc.). The parcels include referent concepts of the type GOVERNMENT and POPULATION, TRADERS and CONSUMERS, EMPLOYERS and EMPLOYEES). The relations between the concepts determine the notional content of the potential referents of the CRISIS metaphors.
Conceptual Space of Referents of the CRISIS Metaphors (in the Contemporary English Newspaper Discourse)
Keywords: метафора; концептуальний референт; концептуальний корелят; англомовний газетний дискурс; metaphor; conceptual referent; conceptual correlate; evaluation; English newspaper discourse