Сторітелінг як інноваційний метод реалізації компетентнісного підходу в освітньому процесі з географії - Ткачук, Надія Михайлівна (Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, 2025)
Сучасна освіта спрямована на формування ключових компетентностей, які допомагають учням не лише засвоювати знання, а й використовувати їх у реальному житті. Географія як шкільний предмет має значний потенціал для розвитку усіх компетентностей визначених Законом України «Про освіту». Це концептуалізовано в Державному стандарті базової середньої освіти, відображено в чинних модельних програмах з географії для 6-9 класу.Однак для того, щоб побудувати сучасний компетентнісно зорієнтований урок, важливо знайти баланс та підібрати методики, які допоможуть формувати предметні географічні компетентності та наскрізні вміння, які є неодмінними складниками ключових компетентностей. Одним із таких методів є сторітелінг (від англ. story - історія, tell - розповідати) – технологія донесення інформації,яка базується на розповідях цікавих і змістовних історій, що дозволяє учням краще зрозуміти матеріал, забезпечуючи зв’язки між теоретичними знаннями та реальним життям; сприяє розвитку емоційної, мотиваційної, когнітивної сфери, креативного та аналітичного мислення.
Keywords: українська школа; географія; інноваційні методи; сторітелігн