Здоров’я населення в контексті глобальних змін клімату - Поручинська, Ірина Володимирівна; Поручинський, Володимир Іванович; Слащук, Андрій Миколайович; Слащук, Алла Андріївна (My University, 2024)
У статті досліджено глобальні тренди зміни клімату, що є однією з найбільш актуальних загроз із довгостроковим негативним впливом на населення, навколишнє середовище та економіку. З’ясовано, що вплив від глобальних змін клімату на здоров’я людей може бути прямим або непрямим. Крім того, окремо виділяють наслідки, пов’язані з викидами парникових газів. Визначено, що наслідками прямого впливу є наслідки від аномальної спеки, перепадів температури, змін атмосферного тиску та екс-тремальних явищ, які призводять до загострення серцево-судинних та респіраторних захворювань (гіпертонічної хвороби, стенокардії, інфаркту міокарда, астми). Серед непрямих впливів варто виді-лити зміщення кліматичних поясів, внаслідок чого змінюються ареали розселення тварин і організмів, які можуть бути переносниками небезпечних інфекційних хвороб. Проаналізовано основні джерела викидів парникових газів і їх вплив на забруднення атмосферного повітря. Визначено, що найбільшими забруднювачами повітря є теплові електростанції та металургійні комбінати. З’ясовано, що від наслідків забруднення повітря, насамперед від ішемічної хвороби серця, пневмонії, інсульту, обструк-тивного захворювання легень, раку легень, щороку передчасно помирає близько семи мільйонів людей.На основі звіту компанії IQAir, яка відстежує якість повітря в усьому світі, було встановлено, що у 2022 році лише шість країн і сім територій у Тихому океані та Карибському басейні відповідають вимогам Всесвітньої організації охорони здоров’я. З’ясовано, що за оцінкою Всесвітньої організації охорони здоров’я у період з 2030-го до 2050-го глобальна зміна клімату може спричиняти близько 250 тис. смертей щороку в усьому світі. Також ВООЗ прогнозує, що у майбутньому зміни клімату можуть серйозно впливати на здоров’я. Зокрема, часті екстремальні погодні умови можуть при-звести до зростання показників травматизму й інколи смертності. Після повеней можливі спалахи інфекційних захворювань. Визначено, які країни перебувають у зоні ризику. Проаналізовано основні цілі Плану дій з досягнення нульового забруднення повітря, води та ґрунтів, який був прийнятий Єврокомі-сією у 2021 році.
Keywords: глобальні зміни клімату; екстремальні погодні умови; стихійні лиха; здоров’я населення; захворюваність; смертність; 911.3:502