Київські імперські чиновники й видавничі проекти Є. Чикаленка - Коляда, Ігор Анатолійович; Kolada, Igor (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті розглянуто питання ставлення київських імперських чиновників до видавничих проектів україно-мовних видань Є. Чикаленка – «Громадська думка», «Рада» – та проаналізовано відносини між українським видавцем-меценатом і київською губернською адміністрацією, охарактеризовано правові й адміністративні засоби, якими місцева влада намагалася протидіяти видавничим починанням Є. Чикаленка.On the basis of archival documents, memoirs and epistolary heritage researched the relations of the Kiev Imperial official establishmen to the projects Ukrainian publications of E. Chykalenko, and analyzed the relationship between the publisher-philanthropist and patron of the Kiev provincial administration, given the characteristics of legal and administrative methods by which the local authorities tried to prevent the implementation of Chykalenko's publishin.
Kiev Imperial Official Establishmen and Publishing Projects of E. Chykalenko
Keywords: видавець-меценат; цензура; чиновник; київський цивільний губернатор; київська губернська адміністрація; періодичні видання; «Громадська думка»; «Рада»; publisher-philanthropist; the Kyiv civil Governor; the Kiev provincial administration; periodicals; the «Hromadska Dumka»; «Rada»