Вплив ciмeйниx i coцioкультурниx фaктoрiв нa фoрмувaння oбрaзу тiлa у пiдлiткoвoму вiцi - Торопко Яна Віталіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У магістерській роботі «Вплив сімейних і соціокультурних факторів на формування образу тіла у підлітковому віці» досліджується роль сімейного середовища та соціокультурних установок у формуванні уявлень про тіло у підлітків. Зокрема, підлітковий вік є періодом активного формування ідентичності, коли соціальні стандарти краси та сімейні настанови можуть значно впливати на самооцінку й ставлення до власного тіла. Робота містить аналіз таких чинників, як стиль виховання, ставлення батьків до фізичної активності та здорового харчування, а також вплив медійних і культурних стандартів краси на підліткове сприйняття.Теоретичну частину підкріплено емпіричним дослідженням, що включає опитування підлітків щодо їхнього задоволення власною зовнішністю, а також вивченням зв’язків між сімейними установками і рівнем тривожності, пов’язаним із зовнішністю. Результати дослідження свідчать про високу роль батьківського моделювання та підтримки у формуванні позитивного або негативного образу тіла. Наукова цінність роботи полягає в комплексному підході до вивчення тілесного самосприйняття та його соціокультурних основ, а також у розробці рекомендацій для психологічної підтримки підлітків і їхніх сімей. Практичне значення результатів може бути використане для розробки профілактичних програм, спрямованих на покращення психосоціального благополуччя підлітків.
Keywords: підлітковий вік; сім'я; образ тіла; соціум; самооцінка