Особистісні характеристики соціального педагога як чинник ефективної консультативної діяльності - Гапончук, Олена; Haponchuk, E. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті автор аналізує чинники ефективності консультативної діяльності. Звертається увага на особистісні характеристики соціального педагога, який організовує консультативну діяльність у сфері освіти. Серед них автор називає риси, визначені кваліфікаційною характеристикою соціального педагога: розвинені комунікативні та організаційні здібності; здатність співчувати, співпереживати; ціннісні орієнтації, спрямовані на розвиток особистості дитини як найвищої цінності суспільства, на творчу педагогічну діяльність. Також розкрито підходи вчених до ролі толерантності, соціального інтелекту, креативності у налагодженні консультативної взаємодії. Розкрито вплив особистісних мотивів (позитивні, нейтральні, «дефіцитарні») у виборі консультативної діяльності як провідної. In the article the factors of efficiency of counseling activities, the author analyzes. On the personal characteristics of the social teacher, who organizes counseling activities in education, attention is drawn. Among them, the author calls the features listed in the qualification characteristics of the social teacher: advanced communication and organizational skills; the ability to sympathize, empathize; value orientation, aimed at developing the child's personality as the highest value of society, on the creative pedagogical activity. Also, scientists' views on the role of tolerance, social intelligence, creativity in establishing a consultative interaction was shown. Influence of personal motives (positive, neutral, "the deficit") on choice counseling activities as a major was identified.
Personal characteristics of the social teacher as factor of efficiency of counseling activities
Keywords: соціальний педагог; консультативна діяльність; ефективність консультативної діяльності; особистісні характеристики соціального педагога-консультанта; social teacher; counseling activities; the effectiveness of counseling activities; personal characteristics of social teacher as consultant