Базові моделі підготовленості футбольних арбітрів різної кваліфікації - Маніло, Юрій; Manylo, Yuriy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті подано аналіз професійної діяльності футбольних арбітрів різної кваліфікації протягом року. На основі тестування функціональної й фізичної підготовленості, визначених показників морфофункціонально-го стану були розроблено базові моделі підготовленості арбітрів, які проводять матчі різних ліг чемпіонату України. Після обробки анкет професійної діяльності футбольних арбітрів різної кваліфікації їх розподілено на три групи та визначено середні показники професійної діяльності арбітрів різної кваліфікації протягом року, які зведено в таблицю (арбітраж і тренувальний процес). Чим більший обсяг виконаної роботи арбітром, тим вищы вимоги до рівня його підготовленості. Якщо порівнювати частку фізичної підготовленості між арбітрами першої, другої й третьої груп, то очевидно, що в процесі професійної діяльності більше уваги їй приділяють арбітри першої групи – 149 днів (40,8 % від загального обсягу професійної діяльності), другої – 134 дні на рік (36,9 %), а третьої – 132 дні на рік (36,3 %). In the article it was given the analysis of professional preparation of football referees of different qualification during a year. On the basis of testing of functional and physical preparation, some of the indices of morpho–functional condition it was developed the basic models of referees preparation who conduct different matches of different leagues of the Championship of Ukraine. After processes of questionnaires of professional activity of football referees of different qualifications during a year which were tabulated (arbitration and training process). The bigger volume of performed by a referee work the higher is the urgent request to the level of his preparation. If to compare a part of physical preparation among referees of the first, the second and the third groups then on this basis in the process of professional activity referees of the first group give consideration to physical preparation for 149 days (40,8 % from the general volume of professional activity), referees of the second group – 134 days per year (36,9 %), referees of the third group – 132 days per year (36,3 %).
Basic Models of Preparation of Football Referees of Different Qualification
Keywords: професійна діяльність; футбольні арбітри; базові моделі підготовленості; professional activities; football referees; basic models of preparation