Регіональне управління - Малиновський, Валентин Ярославович; Malynovskyi, Valentyn Ya. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Зміст навчальної програми охоплює широке коло теоретичних і практичних питань з регіонального управління, територіальної організації влади, регіональної політики та державної стратегії регіонального розвитку. У першому модулі розглядаються теоретичні основи регіонального управління, зокрема, поняття «регіон», підходи до класифікації регіонів, рівні регіонального управління, а також просторова основа регіонального управління та європейський досвід управління регіонами. У другому модулі аналізується сучасний стан державної регіональної політики, державної стратегії регіонального розвитку, особливості державного стимулювання розвитку регіонів, зокрема депресивних територій, а також основні принципи та особливості регіональної політики Європейського Союзу. У програмі розкрито предмет регіонального управління, його місце в системі наук. Основними завданнями вивчення дисципліни «Регіональне управління» є: - надання знань щодо основних категорій регіонального управління; - вивчення поняття і змісту регіонального управління на сучасному етапі державотворення; - розгляд системи органів публічної влади регіонального рівня, аналіз її недоліків та основних напрямів реформування; - засвоєння основних принципів та особливостей регіональної політики Європейського Союзу; - вивчення теоретичних засад територіальної організації влади. Компетентності, якими повинен оволодіти здобувач: - знати основні теоретичні засади регіонального управління; - знати основні поняття, що розкривають специфіку управлінської діяльності та всіх рівнях публічного управління; - знати місце і роль регіонального управління в системі публічного управління; - знати теоретичні основи територіальної організації влади; - знати сутність, мету і завдання регіональної політики; - знати основні принципи та цілі державної регіональної політики; - знати основні положення, механізми та етапи реалізації державної стратегії регіонального розвитку; - знати основні принципи регіональної політики Європейського Союзу; - знати основні напрями здійснення адміністративно-територіальної реформи в Україні.
Keywords: регіональне управління; регіон; регіональна політика; регіональний розвиток; регіоналізація; органи регіонального управління