«Моя справжня “30-літня” війна» (медична тема в епістолярному дискурсі Лесі Українки) - Пустовіт, Валерія; Pustovit, Valeriia (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті досліджено медичний дискурс епістолярної спадщини Лесі Укра- їнки. Простежено специфіку перебігу хвороби, її діагностування й особливості лікування в той час. Поряд із фізичним станом описано й моральний письменниці під час процедур, дружнього спілкування – усе це на тлі щоденної боротьби з недугою, у творчій праці, у подорожах на лікування тощо. Цінність листів Лесі Українки на медичну тему полягає в описі застосовуваних препа- ратів для лікування туберкульозу, устаткування медичних закладів, ставлення європейських і вітчизняних лікарів до свого обов’язку. The article analyses the medical discourse of the epistolary heritage of Lesia Ukrainka. Specificity of the disease course, its diagnosis and treatment peculiarities at that time are observed. Compared to the physical state, the morale state of the writer is given during procedures, compa- nionship – all these against the background of daily struggle with illness, during the creative process and travels for treatment. The value of Lesia Ukrainka’s letters on the medical topic is in the description of drugs used to treat tuberculosis, equipment of health facilities, the attitude of European and national doctors towards their duty.
“My Real ‘Thirty Years’ War” (Medical Theme in Epi- stolary Discourse of Lesia Ukrainka).
Keywords: медицина; лікар; лист; письменниця; художня творчість; medicine; doctor; letter; writer; art work