Водний режим річки Західний Буг (Волинська область, Україна) і тенденції його змін упродовж 2001−2024 рр. - Павловська, Тетяна Сергіївна; Стельмах, Валентина Юріївна (Poswit, 2025)
У дослідженні представлено результати комплексного аналізу багаторічної динаміки стоку води річки Західний Буг (гідропост Литовеж) та кліматичних умов (метеостанція Володимир) її формування: визначено та проаналізовано тенденції коливань середньорічного та максимального стоку, мінімального стоку протягом літньо-осіннього меженого періоду, мінімального стоку протягом зимового меженного періоду, абсолютного мінімального річного стоку, місячного стоку, середнього сезонного річкового стоку, середньорічної температури повітря, середньомісячних та сезонних значень температури повітря, річних сум опадів, сезонних та місячних сум опадів протягом 2000-2024 років. Статистично значущі лінійні тенденції виявлено для зменшення мінімального стоку літньо-осінньої межені, абсолютних мінімумів річного стоку, середньомісячного стоку річок у серпні та вересні, а також для збільшення частки зимового стоку, середньорічної температури повітря, середніх сезонних температур повітря взимку, влітку та восени, середньомісячних температур повітря у червні, серпні та вересні, частки зимових опадів та місячної кількості опадів у грудні.
Keywords: водний режим; Волинська область; гідропост; середньорічні витрати води річки; паводок; повінь; гідрологічний режим річки; річковий стік; межень; зміни клімату; внутрішньорічний розподіл водного стоку; гідропост Литовеж; максимальні витрати води річки; мінімальні витрати води річки; абсолютний річний мінімум водного стоку річки; норма стоку; типовий розподіл водного стоку; метеостанція Володимир