Характеристика функціонального забезпечення спеціальної працездатності кваліфікованих веслярів на другій половині змагальної дистанції - Русанова, Ольга Михайлівна; Кун Сянлінь; Rusanova, Olha; Kong Xianglin (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Функціональне забезпечення спеціальної працездатності веслярів на другій половині змагальної дистанції має відмінності від початкового й середнього стаціонарних відрізків дистанції. Відмінність полягає в необхідності досягнення та збереження балансу аеробного та анаеробного енергозабезпечення, а також посилення реакції легеневої вентиляції в умовах наростаючих метаболічних зрушень в організмі. Це висуває спеціальні вимоги до системи оцінки функціонального забезпечення спеціальної працездатності, а також системи спеціальних тренувальних впливів. Представлені кількісні та якісні характеристики функціонального забезпечення спеціальної працездат¬ності веслярів на дистанції: VE•VO2-1 – 29,1±5,5 (V=18,9 %); VE•VCO2-1 – 34,2±7,1 (V=20,8 %); % excess VE – 19,1±4,0 (V=20,9 %); MAOD – 63,4±9,7 (V=15,3 %). Показники веслярів легкої ваги достовірно не відрізнялися. Високий рівень індивідуальних відмінностей показників свідчить про відмінності підходів до застосування системи тренувальних впливів, у тому числі до спеціальних тренувальних засобів, спрямованих на підвищення спеціальної працездатності веслярів в умовах наростаючого стомлення. Functional securing of special performance of rowers in the second half of the competitive distance is different from the primary and secondary legs of the distance. The difference consists in necessity of achievement and maintaining the balance of aerobic and anaerobic energy supply, and strengthening the reaction of pulmonary ventilation in terms of increasing metabolic changes in a body. This makes special requirements for functional evaluation system providing special performance, as well as training of the special effects. It is presented quantitative and qualitative characteristics of functional securing of special performance of rowers at distances: VE•VO2-1 – 29,1±5,5 (V=18,9 %); VE•VCO2-1 – 34,2±7,1 (V=20,8 %); % excess VE – 19,1±4,0 (V=20,9 %); MAOD – 63,4±9,7 (V=15,3 %). Indicators of lightweight rowers were not significantly different. High levels of individual differences in performance indicates to a difference of approaches to application of training effects, including the training of special tools designed to enhance special performance of rowers in terms of increasing fatigue.
Characteristics of Functional Securing of Special Working Capacity of Qualified Rowers in the Second half of the Competitive Distance
Keywords: академічне веслування; функціональні можливості; спеціальна працездатність; стомлення; rowing; functional abilities; special performance; fatigue