Способи мовної об’єктивації воєнних конфліктів у франкомовних мас-медіа - Марко Чулаєвська, Наталія (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Сьогодні ЗМІ стали основним джерелом відображення інформації про дійсність. Маючи статус «четвертої влади» («quatrième pouvoir»), вони впливають на сприйняття і розуміння аудиторією реальності і опосередковано на її ставлення до цієї реальності. Окрім того, зважаючи на заангажованість «медіа-всесвіту», додамо сюди не лише на спосіб «сприйняття світу», а й вплив на «його економічне, культурне та політичне функціонування». Цілком природно, що поведінка ЗМІ в певному соціальному контексті не є нейтральною; це не просто спостерігачі суспільних процесів, а й їх учасники. Ця роль особливо актуальна у ситуації воєнних чи збройних конфліктів, коли ЗМІ неминуче беруть участь у конфліктному циклі.
Keywords: вербальна репрезентація; воєнний конфлікт; мовні стратегії; евфемізми; гіпербола