Особливості прояву агресії у військовослужбовців залежно від статусного рангу - Васильєва, Г. В.; Кокощук, Г. І.; Vasilyeva, G. V.; Kokoschuk, G. I. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
Проаналізовано особливості прояву агресії у військовослужбовців залежно від статусного рангу. Встановлено, що солдатам строкової служби, порівняно із групою контрактників та прапорщиків, притаманна схильність до прояву фізичної агресії та сумарне значення агресивності й директивності. У військовослужбовців-контрактників, поряд із достатньо високим рівнем фізичної агресії, відзначено вищі, ніж у солдатів строкової служби показники підозрілості й індексу агресивності, а також найбільші серед інших груп індекс ворожості та рівень агресивності. У групі прапорщиків, порівняно з іншими групами, більше виражені такі форми агресії, як опосередкована агресія, роздратованість, образливість, підозрілість, почуття провини. Для цієї категорії військовослужбовців характерні вищі, ніж в інших респондентів, показники індексів агресивності та ворожості, рівень агресивності та сумарне значення агресивності й директивності. The military aggression features as a function of status rank are analyzed. It was established that the conscripts compared with a group of mercenaries and warrants tend to exercise more physical aggression, the total value оf their aggressiveness and decision is higher. Contract servicemen, alongside with a high enough level of physical aggression, also have higher indicators of suspicion and index of agressiveness, and the highest comparing with the other groups hostility index and level of aggression. The group of warrant officers as compared with the other groups has more severe forms of aggression such as indirect aggression, irritability, resentment, suspicion and guilt. This category of personnel is also characterized by higher rates of aggression and hostility, aggressiveness level and the total value of aggressiveness and decision.
The Aggression Features of the Soldiers According to their Rank Status
Keywords: агресія; статусний ранг військовослужбовців; індекси агресивності, ворожості; aggression; soldiers rank status; indices of aggressiveness and hostility