Дослідження та обґрунтування інноваційної стратегії на підприємстві - Мурзіна, Аліна Вадимівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
В роботі досліджено теоретико-методологічні засади дослідженняінноваційної стратегії підприємства. Визначено економічні засади формування інноваційної стратегії підприємства. Подана специфіка процесу розробки інноваційної стратегії підприємства. Визначені методологічні засади оцінювання ефективності інноваційної стратегії підприємства. Проаналізовано сучасний стан та перспективи розвитку галузі виробництва виробів з гуми та пластмаси в Україні. Проведено дослідження діяльності підприємства та оцінка інноваційного потенціалу. Подана загальна характеристика підприємства та аналіз техніко-економічних показників діяльності. Проведена оцінка інноваційного потенціалу підприємства. Проведено в роботі обґрунтування та створення інноваційної стратегії для підприємства. Розроблено інноваційну програму розвитку та створення інноваційної стратегії для підприємства. Обґрунтовано інноваційний проект для підприємства. Розроблено системи сценаріїв інноваційного проекту та розрахунок його ефективності. Проведений аналіз дає підстави стверджувати про необхідність впровадження в діяльність нової лінії з виробництва гумовотканинних валів, а нова стратегія повинна бути орієнтована на досягнення підприємством технологічного та ринкового лідерства за рахунок створення та впровадження нової продукції. Науковий інтерес до дослідження проблем управління інноваційною стратегією підприємства знайшли одне з провідних місць у сучасних працях вітчизняних та зарубіжних вчених-економістів. Серед вітчизняних і зарубіжних економістів і менеджерів, які зробили великий внесок у розроблення й реалізації інноваційних стратегій розвитку підприємства займались багато вчених як вітчизняних так і зарубіжних. Однак при важливості проведених досліджень проблемою наукових дискусій є визначення місця й ролі стратегічного управління в діяльності інноваційних підприємств. Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що теоретичні положення доведено до конкретного рівня для формування інноваційної стратегії підприємства.
Keywords: інновація; інноваційна стратегія; інноваційний розвиток; інноваційний проект