Спортивно-педагогічне вдосконалення з плавання та способи підвищення ефективності його викладання - Ніфака, Ярослав; Швай, Олександр; Nifaka, Yaroslav; Shvai, Oleksandr (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2014)
У статті розглянуто питання підвищення ефективності процесу викладання навчальної дисципліни «Спортивно-педагогічне вдосконалення (плавання)». Окреслено мету, завдання курсу, уточнено вміння, що визначають готовність студентів до виконання професійної діяльності: набувати знання з дисципліни, що вивчається (техніка рухових дій, індивідуальні особливості студентів / учнів тощо); аналізувати та узагальнювати власний досвід і досвід викладачів й однокурсників, робити висновки; правильно виконувати та аналізувати виконання вправ студентами / учнями; виділяти головні елементи техніки; визначати помилки, їх причини; здійснювати правильний добір вправ для виправлення помилок. Запропоновано три етапи викладання: теоретичний, практичний та методично-практичний, реалізація завдань яких відбувається на: 1) предметних, навчально-тренувальних; 2) навчально-методичних, що проводяться зі студентами молодших курсів; 3) лабораторних із розробки документів планування й обліку заняттях. Рекомендовано застосування рольових ігор, що вчать студентів критично мислити під час використання теоретичних знань у процесі викладання та тренування. The article highlights the possibility of increasing the effectiveness of teaching the subject «Sports and pedagogicalmastering (Swimming)». The aim and tasks of the coursewere set, it was specified the skills that define student’s readiness for professional activity: to gain knowledge on the discipline (movement technics, individual peculiarities of students and pupils); to analize and generalize own, teachers’ and students’ experience, conclude; to correctly do and analyze students’ performance of exericises; to highline the main elements of technics; to define mistakes and their reasons; to chose exericses for errors elimination. It is recommended three stages of studying: theoretical, practical, methodological-practical, and their taksk are realized during 1)subject, educational and training; 2) educational and methodological; 3)laboratory classes. It is recommended to use role games that teach students to think critically using theoretical knowledge in the process of teaching and training.
Sports and Pedagogical Mastering of Swimming and Ways of Improving of Teaching Effectiveness
Keywords: спортивно-педагогічне вдосконалення; плавання; рольові ігри; етапи навчання; професійна підготовка; sports and pedagogicalmastering; swimming; stages of teaching; professional preparedness; role plays