«Картонковий майдан»: вербалізація українського спротиву - Грицевич, Юрій Васильович (Науково-дослідний інститут публічного права, 2025)
У дослідженні зосереджено увагу на лінгвістичному аналізі гасел, використаних під час мирних протестів проти спроб ліквідації НАБУ і САП. Як показав аналіз, протестна риторика використовує інтертекстуальні фрагменти, алюзію, іронію та інші стилістичні засоби для передачі обурення, розчарування та рішучості. Мова протестів стає потужним інструментом громадянського опору й дзеркалом суспільних настроїв, що є цінним для дослідження сучасної політичної комунікації в Україні в контексті соціолінгвістики.
Keywords: «Картонковий майдан»; законопроєкт № 12414; НАБУ; САП; алюзія; інтертекстуальний компонент; корупція; концепт; протестна риторика; гасло