Соціально-педагогічна робота з дітьми військовослужбовців в закладі загальної середньої освіти - Пилипчук, Андрій Петрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі висвітлено теоретичні, нормативно-правові та практичні засади соціально-педагогічної роботи з дітьми військовослужбовців у закладі загальної середньої освіти. Розкрито соціально-психологічні особливості цієї категорії дітей, зумовлені впливом стресових і травмувальних чинників, пов’язаних із військовою службою батьків, а також проаналізовано проблеми їх емоційного благополуччя, тривожності та особливості адаптації у шкільному середовищі. У межах дослідницької частини проведено емпіричне вивчення рівня тривожності та життєстійкості 32 учнів різного віку, чиї батьки є військовослужбовцями. Отримані результати засвідчили наявність підвищених ризиків емоційної дезадаптації, варіативність показників тривожності та неоднорідність рівнів життєстійкості, що підтверджує потребу у цілеспрямованій соціально-педагогічній підтримці. На основі отриманих даних розроблено комплекс тренінгових занять, спрямований на гармонізацію емоційної сфери дітей військовослужбовців, формування навичок саморегуляції, конструктивної взаємодії, розвиток емпатії та зниження проявів тривожності й агресивності. Запропонована програма включає систему занять корекційно-розвивального спрямування, що може бути використана соціальними педагогами та практичними психологами в освітніх закладах. Результати дослідження підтверджують ефективність комплексного підходу до соціально-педагогічної роботи з дітьми військовослужбовців та підкреслюють значущість шкільного середовища як простору підтримки, стабільності та розвитку.
Keywords: діти військовослужбовців; соціально-педагогічна робота; тривожність; життєстійкість; емоційна сфера; тренінг; заклад загальної середньої освіти