Соціально-психологічні складники в структурі іміджу тренера з футболу під час роботи з командами різного рівня - Малиновський, Андрій Ігорович; Петровська, Тетяна Валентинівна; Malynovskyi, Andriy; Petrovska, Tetyana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Актуальність. Імідж певною мірою визначає ефективність тренера. Ряд авторів підкреслюють важливість проблеми формування ефективного іміджу (образу) тренера, тобто дієвого, який реально сприяє підвищенню результативності змагальної діяльності спортсменів. На сьогодні проблема іміджу спортивного тренера залишається не достатньо вивченою. Мета статті – виявити індивідуально – психологічні характеристики, що формують імідж успішного тренера з футболу. Результати. За результатами власних емпіричних досліджень із застосуванням програмного забезпечення SPSS, побудовано модель функціонального іміджу тренера з футболу, яка включає індивідуально-психологічні якості та характеристики, що забезпечують ефективність тренерської діяльності; характеристики, що відображають особливості поведінки та взаємодії; характеристики, що відображають узагальнене поняття про статус та професійну освіту; характеристики, що відображають сприйняття зовнішності тренера; спеціальні знання та вміння тренера. Не виявлено кореляційного зв’язку між віком, стажем спортсменів та оцінкою важливості складових частин показників іміджу тренера, яку надали респонденти, що може свідчити про його універсальність. Висновки. Визначені вагомі фактори та індивідуально-психологічні характеристики формування позитивного професійного іміджу тренера у футболі, які можуть бути застосовані в процесі формування й корекції професійного іміджу на різних етапах професійного становлення. An image largely determines the effectiveness of a coach. Some authors emphasize the importance of the problem of forming an effective, efficient image of a coach to help improve the performance of competitive activities of athletes. At present, the problem of the image of a sports coach remains understudied. Objective. To identify individual psychological characteristics determining the formation of the image of a successful football coach. Results. According to the results of our own empirical research we have revealed the factors and individually psychological characteristics of image formation of a successful football coach. The structure of the functional image of a football coach includes the following components: individually psychological qualities and characteristics, behavior and interaction, social status and education, appearance, special knowledge and skills. There was no correlation between age, experience of athletes and an assessment of importance of the components of the image of a coach which may indicate its universality for all the teams. Conclusions. It was identified the components that determine the formation of a positive professional image of a football coach, which can be taken into account in the process of formation and correction of the image at different stages of professional development.
Social and Psychological Components in the Structure of the Image of the Football Coach when Working with Teams of Different Levels
Keywords: імідж тренера; психологічна структура іміджу; особистісні детермінанти іміджу; image of a coach; psychological image structure; personal image determinants