Психологічні аспекти адаптації військовослужбовців до цивільного життя - Савчук, Вероніка Богданівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Випускна кваліфікаційна робота присвячена вивченню психологічних механізмів адаптації військовослужбовців до умов цивільного життя після демобілізації. Метою дослідження було теоретично проаналізувати поняття адаптації, охарактеризувати основні труднощі, що виникають у військових під час переходу до мирного середовища, та виявити провідні копінг-стратегії, які вони застосовують. У роботі представлено теоретичний огляд проблеми психологічної адаптації, зокрема, розглянуто типи адаптації, поняття захисної опанувальної поведінки, класифікації копінг-стратегій та чинники, що впливають на ефективність адаптаційного процесу. Особливу увагу приділено труднощам, пов’язаним із соціальною ізоляцією, посттравматичними реакціями, порушенням самооцінки та кризою ідентичності у демобілізованих осіб. У рамках емпіричного дослідження було обстежено 30 демобілізованих військовослужбовців із використанням методик Coping Strategies Inventory (CSI), опитувальника Спілбергера–Ханіна та опитувальника копінг-стратегій Лазаруса. Результати показали, що більшість респондентів використовують адаптивні копінг-стратегії, зокрема когнітивну реструктуризацію та активне вирішення проблем. Водночас близько 40% мають низький рівень копінгу, що вказує на потребу у цілеспрямованій психологічній підтримці. Було виявлено помірний рівень тривожності, а також тенденції до використання неадаптивних стратегій – уникнення та соціальної ізоляції – серед окремих учасників. Практична значущість роботи полягає в тому, що її результати можуть бути використані для розробки програм психологічної реадаптації військовослужбовців, зокрема тренінгів розвитку стресостійкості, емоційної регуляції та соціальних навичок. Отримані дані також мають значення для фахівців у сфері психологічного консультування, соціальної роботи та ветеранських служб.
Keywords: психологічна адаптація; цивільне життя; демобілізація; військовослужбовці; копінг-стратегії; захисна поведінка; тривожність