Особливості використання музичного компоненту для навчання англійської мови у початковій та середній школах: порівняльний аспект - Волкова, Оксана Юріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Музичні компоненти є формою візуалізації для розвитку лексичних навичок, які можуть забезпечити ефективне та цікаве навчання, оскільки, по-перше, лексичний компонент більшості пісень базується на загальновживаному іноземному матеріалі; по-друге, при роботі з піснею охоплюються всі фази засвоєння лексичного матеріалу − включення, фази автоматизації та застосування лексичних одиниць. Пісенний матеріал − один із варіантів специфічної допоміжної наочності при вивченні іноземної мови, особливістю якої є одночасна активізація всіх видів мовленнєвої діяльності: говоріння, читання, аудіювання та письма. Методична цінність використання пісенного матеріалу полягає в: формуванні вмінь оперувати лексичними одиницями в різних контекстах, розвитку стилістичного смаку учнів; відпрацюванні та закріпленні широкого кола граматичних конструкцій; розвитку ритмічних і артикуляційних навичок мовлення, удосконалення вимови; розвитку соціокультурної компетенції; створенні невимушеної атмосфери на уроці, зниженні психологічного напруження та підвищенні мотивації. Використання пісень при вивченні англійської мови має багато переваг порівняно з традиційними методами. За допомогою музики відпрацьовується та перевіряється розуміння почутого, вміння висловлюватися, вимова (наприклад, під час спільного співу пісні), уміння читати (читати текст перед слуханням), а також уміння писати (написання тексту). Щоб правильно підібрати музику для уроку англійської мови, необхідно враховувати методичні принципи добору пісенного матеріалу: принцип автентичності; принцип мотивації та емоцій; принцип методичної цінності. Пісню можна використовувати в будь-якій частині уроку. Її вибір і розміщення в структурі уроку залежить від методичного завдання вчителя. Найчастіше пісня використовується як частина основної частини уроку.
Keywords: розвиток лексичних навичок; пісенний матеріал; методика активізації мовленнєвої діяльності; соціокультурна компетенція; підвищення мотивації