П’ять прелюдій О. Скрябіна ор. 74 і п’ять “харківських” прелюдій М. Рославця: до питання традицій і новаторства ладогармонічної мови - Коменда, Ольга Іванівна (Тернопільський педуніверситет ім. В. Гнатюка, 1999)
Здійснено порівняння ладогармонічного змісту циклів фортепіанних прелюдій О. Скрябіна (ор.74) та М. Рославця ("харківські"). Простежено ознаки їхньої ладогармонічної і стильової спадкоємності. Виявлено специфіку трактування тональності у обох циклах, ладові структури прелюдій, особливості внутрішньо-ладової ієрархії, єдності горизонталі і вертикалі
Keywords: акордова структура; гармонічна вертикаль; породжуюча модель; синтетакорд; О. Скрябін; М. Рославець