Грамемна структура категорії лексико-граматичної модальності - Костусяк, Наталія; Kostusyak, Nataliya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті запропоновано системно-структурну кваліфікацію лексико-граматичної модальності як комунікативно зорієнтованої та суб’єктивно спрямованої категорії, визначено сукупність пов’язаних із нею синтаксичних конструкцій, указано на їхній неелементарний характер. Розмежовано два типи реченнєвих побудов, які маркують грамеми розгляданої категорійної одиниці: 1) прості семантично ускладнені структури з модальними синтаксемами, що становлять центральну сферу засобів формального вияву грамем достовірної, вірогідної, логічної, переповідної, емоційно-оцінної й ілокутивної модальностей; 2) прості речення, модальну модифікацію яких експлікують присудкові компоненти, зокрема складений дієслівний присудок, складений іменний присудок, ускладнена модель дієслівного й іменного складених присудків, простий присудок. Мовні одиниці другого різновиду схарактеризовано як маркери трьох граматичних значень (грамем) – бажальної модальності, потенційної модальності та модального значення необхідності. In this article a systematic and structured qualifications lexical and grammatical modality as communicatively focused and subjectively aimed categories are presented, set of associated with it syntax constructions, in their not elementary character is specified. Two types of sentences that mark hramemmes in this categorical items : 1) simple semantically complicated structures with modal syntaxema that make up the central sphere of formal expression gramemmes of credible, plausible, logical, transferring, emotional evaluation and illocutive modalities, 2) simple sentences, modal predicate modification which market components, including compound verbal predicate, compound nominal predicate complicated pattern of verbal and nominal compound predicate, simple predicate. Worldwide units of the second kind as markers of the three grammatical meanings (gramemmes ) − wishing modalities potential modality and modal values needed are characterized.
The Structure of Gramemmes of Lexical and Grammatical Modality Categories
Keywords: лексико-граматична модальність; грамема; достовірна модальність; вірогідна модальність; логічна модальність; переповідна модальність; емоційно-оцінна модальність; ілокутивна модальність; бажальна модальність; потенційна модальність; модальність зі значенням необхідності; lexical and grammatical modality; hramemmes; reliable modality; modality credible; logical modality; transferring modality; emotional and evaluative modality; illocutive modality; wishing modality; potential modality; modality to the value required