Комбінаторні звукові зміни в поліській говірці села Липне: асиміляція, дисиміляція - Громик, Юрій Васильович; Hromyk, Yurii V (Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського, 2014)
У статті проаналізовано найбільш частотні комбінаторні звукові зміни на матеріалі поліської говірки села Липне, зокрема детально прокоментовано структури з наслідками асимілятивних та дисимілятивних модифікацій. З’ясовано, що комбінаторні звукові зміни – одне з суттєвих джерел поповнення кількісного складу лексики говірок та суттєва риса їх фонетичної системи. Серед чинників, що зумовили велику частотність таких змін у досліджуваній говірці, найбільш дієвими були евфонія, деетимологізація, народна етимологія, аналогійні вирівнювання, відштовхування від специфічних рис суміжних діалектів та мов, а також неточне відтворення структури іншомовного слова при його запозиченні. Розширено ареалогічну інформацію про фонетичні модифікації цього типу в українських діалектах. Установлено, що внаслідок комбінаторних фонетичних модифікацій у поліських говірках склався помітний шар вторинних, пізніх за часом появи структур, які, що характерно, часто не формують чітко окреслених ареалів і поза досліджуваним говором або й конкретною говіркою не фіксовані.

In the article the most frequent combinatorial sound changes of the Pollissia dialect of the village Lypne are analyzed. The structures of the assimilative and dissimilative modifications are provided with detailed comments. It is found out that combinatorial sound changes are one of the most essential sources of the replenishment of the quantitative constitution of the dialectal vocabulary as well as a significant feature of their phonetic system. Euphony, de-etymologization, folk etymology, analogous alignment, dependence on the specific features related to the adjacent dialects and languages as well as an inaccurate reproduction of the structure of the foreign word in the course of its borrowing are among the most effective factors that led to the increase in the frequency of such changes in the dialect which is investigated. Areological information about the phonetic modifications of this type in the Ukrainian dialects is expanded. It is established that a noticeable layer of the secondary structures, which appeared later, was formed as a result of combinatorial phonetic changes in Polissia dialects. These structures do not form well-defined areas and they do not exist outside the dialect under investigation.
Combinatorial sound changes in the Polissia dialect of the village Lypne: assimilation, dissimilation
Keywords: поліська говірка; комбінаторні звукові зміни; асиміляція; дисиміляція; Polissia dialect; combinatorial sound changes; assimilation; dissimilation