Музика, поезія і танець у хореодрамі Віктора Тиможинського “Неминуча” - Коменда, Ольга Іванівна; Дужич-Ніколайчук, Віктор Іванович; Komenda, Olha I.; Duzhych-Nikolaichuk, Viktor I. (Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М.Т. Рильського, 2007)
У статті розглянуто особливості жанрового та драматургічного вирішення хореодрами В.Тиможинського “Неминуча” як одного з найоригінальніших творів українського postмодерного мистецтва. Вивчаючи проблематику музичного, хореографічного та поетичного текстів твору, автори приходять до висновку, що кожен із текстових рядів спектаклю: музичний, поетичний та хореографічний є самостійним художнім утворенням. В умовах такої архітектонічно-драматургічної політекстовості їх скріплення відбувається за допомогою ряду музичних, поетичних та хореографічних символів, надаючи твору ознак символістської драми. In this article the particularities of the genre and dramaturgical resolving of the choreo-drama "Inevitable" written by V. Tymozhynsky is being overlooked as the most original composition of Ukrainian post-modern art. Studying a problematic of musical, chorographical and poetical text, authors came to the conclusion, that music, poetic and choreographic elements are an independent artistic creativity. In the conditions of such architectonical-dramaturgical polytext their junction takes place with help of row of musical, poetical and chorographical symbols, which are giving to the composition features of the symbolic drama.
Music, poetry and dance in the choreo-drama of Victor Tymozhynsky’s "Inevitable"
Keywords: хореодрама; архітектоніка; В. Тиможинський; "Неминуча"; драматургія; символістська драма