Менторська підтримка вразливих категорій здобувачів вищої освіти - Положенцева, Марія Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Мета дослідження: розробити комплекс заходів та надати практичні рекомендації щодо вдосконалення менторської підтримки вразливих категорій здобувачів вищої освіти. Об’єктом дослідження є менторська діяльність як основний чинник підтримки вразливих категорій здобувачів вищої освіти. Предметом дослідження є зміст та форми менторства як основного інструменту, що впливає на підтримку вразливих категорій здобувачів вищої освіти. У роботі розкрито сутність менторства як багатоаспектного індивідуального супроводу, що поєднує академічну, психологічну, соціальну та професійну підтримку студентів. Представлено характеристику основних соціально вразливих категорій здобувачів освіти, визначено специфіку їхніх освітніх потреб та бар’єрів, що ускладнюють успішне здобуття освіти. Проаналізовано міжнародний досвід менторських програм, а також вітчизняні практики, що формуються в умовах війни. Розроблено комплекс заходів менторської підтримки для закладів вищої освіти, що включає алгоритми діагностики потреб студентів, підготовку менторів, моделі індивідуального та групового наставництва, використання цифрових інструментів супроводу та рекомендації щодо інтеграції менторства в інституційну політику університету. Надати рекомендації щодо вдосконалення менторської підтримки вразливих категорій здобувачів вищої освіти. Результати дослідження сприяють формуванню ефективних моделей підтримки, що забезпечують рівний доступ до якісної освіти, підвищують академічну успішність і стійкість здобувачів та зміцнюють інклюзивний потенціал українських університетів. Ключові слова: заклад вищої освіти, здобувач вищої освіти, менторська підтримка, вразливі категорії населення.
Keywords: заклад вищої освіти; здобувач вищої освіти; менторська підтримка; вразливі категорії населення