Стан судинного артеріального русла у хворих після інфаркту міокарда на амбулаторному етапі реабілітації - Індика, Світлана Ярославівна; Ягенський, Андрій (My University, 2012)
У статті проаналізовано стан судинного артеріального русла у хворих після інфаркту міокарда на амбулаторному етапі реабілітації. При проведенні кореляційного аналізу виявилося, що існує помірна пряма кореляційна залежність між віком і величиною швидкості поширення пульсової хвилі в артеріях еластичного типу (r=0,20; p<0,05), показником еластичної протидії артеріальної системи (r= 0,22; p<0,05) та помірна непряма кореляційна залежність між віком і «активним фактором» м'язового тонусу судинної стінки (r= - 0,24; p<0,05). Встановлено пряму залежність між показниками систолічного артеріального тиску (r= 0,21; p<0,05), пульсового тиску (r= 0,27; p<0,05) та швидкості поширення пульсової хвилі по судинах еластичного типу. Виявлено суттєвий вплив підвищеного рівня цукру на показники пружноеластичних властивостей артерій
Keywords: інфаркт міокарда; судинне русло; артеріальний тиск; швидкість поширення пульсової хвилі; 616.127-005.8-072.7:612.17